Δευτέρα, 7 Μαρτίου 2016

8 Μαρτίου: Ημέρα της Γυναίκας

Emancipation by Miki de Goodaboom
http://fineartamerica.com/featured/emancipation-miki-de-goodaboom.html

Κάθε χρόνο στις 8 Μαρτίου γιορτάζεται, μετά βαΐων και κλάδων, η ημέρα της γυναίκας. Αποτελεί μία ημέρα συνυφασμένη με τη γυναικεία χειραφέτηση και τη διεκδίκηση ίσων δικαιωμάτων.

Όμως, όπως μαθαίνω τελευταία, δεν υπάρχει λόγος πια να το κάνουμε αυτό. Να γιορτάζουμε την ημέρα της γυναίκας, και δη με τόσες τυμπανοκρουσίες κάθε φορά, αλλά ούτε να αγωνιζόμαστε καθημερινά, γιατί η γυναικεία χειραφέτηση είναι γεγονός και η ισότητα απέναντι στο νόμο έχει επιτευχθεί και αποτυπώνεται στην καθημερινότητά  μας.

Οι γυναίκες ψηφίζουν και έχουν, για παράδειγμα, το δικαίωμα του εκλέγειν και εκλέγεσθαι.
Οι γυναίκες εργάζονται ή καλύτερα απασχολούνται (sic), καταλαμβάνουν ακόμα και υψηλά ιστάμενες θέσεις και αμείβονται όσο και οι άντρες που κατέχουν την ίδια θέση.
Οι δουλειές του σπιτιού και η ανατροφή των παιδιών μοιράζονται ισόποσα ανάμεσα στο ζευγάρι.
Οι γυναίκες πηγαίνουν στο σχολείο και παίρνουν ακόμα και πτυχίο πανεπιστημίου.
Οι γυναίκες οδηγούν, κατέχουν περιουσία, παίρνουν σύνταξη, είναι οικονομικά ανεξάρτητες, ορίζουν το σώμα και τη σεξουαλικότητά τους.

Η καταπίεση, η ανισότητα σε όλους του τομείς της ζωής, η έμφυλη βία είναι πια παρελθόν...

Ενδεικτικά παραθέτονται τα παρακάτω στοιχεία που στηρίζουν την παραπάνω άποψη:


·         Όροι συμμετοχής στο καλλιτεχνικό πεδίο: Προσέγγιση με την οπτική του φύλου

"Παράλειψη των καλλιτέχνιδων από τον κυρίαρχο λόγο της παραδοσιακής ιστορίας της τέχνης και κριτικής. Αποκλεισμό των καλλιτέχνιδων από το σώμα των θεωρητικών κειμένων και από τη δημόσια προβολή του έργου τους σε συνάρτηση με την ιδεολογία που κατασκεύασε το περιεχόμενο των εννοιών «γυναίκα-θηλυκότητα» με συνέπεια η γυναικεία καλλιτεχνική παραγωγή να θεωρείται ελάσσονος σημασίας."

·         ΟΗΕ για διακρίσεις σε βάρος γυναικών στην Ελλάδα

·         Mόλις στο 0,678 η αξιολόγηση της Ελλάδας στο δείκτη ισότητας
Μακρινό όνειρο φαίνεται πως αποτελεί η ισότητα των δύο φύλων, καθώς σύμφωνα με έρευνα του World Economic Forum, η Ελλάδα κατατάσσεται στην 91η θέση, μεταξύ μόλις 142 χωρών. Ειδικότερα, σύμφωνα με έρευνα του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ, οι επιδόσεις της Ελλάδας στις προσπάθειες εκμηδένισης των ανισοτήτων μεταξύ ανδρών και γυναικών είναι άκρως απογοητευτικές, καθώς η Ελλάδα κατατάσσεται μόλις 91η θέση, σε σύνολο 142 χωρών.
Οι αραβικές χώρες κατατάσσονται σταθερά τελευταίες στον δείκτη για την παγκόσμια ανισότητα ανάμεσα στα φύλα.·         Έκθεση της Διεθνούς Αμνηστίας: Η παγίδα του φύλου

 ·         Η θέση της γυναίκας στην αγορά εργασίας

 ·         Οι άμεσες και έμμεσες επιπτώσεις τις οικονομικής κρίσεις στις γυναίκες

"Τα ποσοστά ανεργίας στις γυναίκες είναι πολύ υψηλότερα από το μέσο όρο και σε σχέση με αυτά των αντρών. Και τα στοιχεία αυτά απέχουν συνήθως από την πραγματική κατάσταση αφού δεν υπολογίζουν ένα μεγάλο αριθμό γυναικών που έχουν χάσει κάθε ελπίδα να βρουν δουλειά, εκείνες τις γυναίκες που εργάζονται μεν, αλλά διαφεύγουν της στατιστικής καταγραφής δε, είτε εργοζόμενες ως συμβοηθώντα μέλη σε οικογενειακές επιχειρήσεις είτε παρέχουν μαύρη και αδήλωτη εργασία Η γενική τάση προς την προσωρινή εργασία, μέσω του θεσμού των voucher ή των 5μηνων, πίσω από το προσωπείο της «ευελιξίας» έχει τα πιο καταστροφικά αποτελέσματα στις γυναίκες. Οι περισσότερες γυναίκες, ακόμα και χωρίς αυτό ήταν ήδη καταδικασμένες στις πλέον κακοπληρωμένες και κακές συνθήκες εργασίας."


·         Ενδοοικογενιακή βία

·         Ποιά ισότητα; κείμενα για το γυναικείο ζήτημα


·         Σεξουαλική παρενόχληση στο χώρο εργασίας

·         The best—and worst—places to be a working woman

·         "Ισότητα των Φύλων και Οικονομική Ανεξαρτησία: μερική απασχόληση και αυτοαπασχόληση"

·         Ευρωβαρόμετρο – Έρευνα σε θέματα ισότητας φύλων


·         «Ο ακρωτηριασμός των γυναικείων γεννητικών οργάνων (Α.Γ.Γ.Ο.) δηλώνει κάθε διαδικασία που περιλαμβάνει μερική ή ολική αφαίρεση των εξωτερικών γεννητικών οργάνων ή την πρόκληση οποιουδήποτε άλλου τραυματισμού των γυναικείων γεννητικών οργάνων για μη ιατρικούς λόγους.» Κοινή δήλωση των WHΟ/UNICEF/UNFPA (1997)·         Γυναίκα και μετανάστευση
·         Βιασμός και η κουλτούρα του βιασμού
  
·         Η θέση της γυναίκας στη σύγχρονη Ελλάδα·         Μαρξισμός και γυναικείο ζήτημα, των Ana Munoz & Alan Woods

"Η κυριαρχία του ιμπεριαλισμού και των γιγάντιων πολυεθνικών εγγυάται ότι και η τελευταία σταγόνα της υπεραξίας θα ξεζουμιστεί ανελέητα από τους άντρες, τις γυναίκες και τα παιδιά, χωρίς καμιά διάκριση.""Το να αλλάξουμε ολοκληρωτικά την θέση των γυναικών είναι δυνατόν να γίνει μόνο όταν μεταβληθούν όλες οι συνθήκες της κοινωνικής, οικογενειακής και κυρίαρχης ζωής". (Λ. Τρότσκι, Γυναίκες και Οικογένεια)

"Η θέση της γυναίκας είναι ο πιο γραφικός και αποκαλυπτικός δείκτης για να αξιολογηθεί ένα κοινωνικό καθεστώς και η κρατική πολιτική. " (Τρότσκι, Γραπτά 1937 – 38, σ. 170).
Η γυναίκα είναι επαναστατικό υποκείμενο.
Επαναστατικό γιατί γνωρίζει τις αλυσίδες της και θέλει να τις σπάσει.


Υποκείμενο γιατί δρα, αντιδρά και διεκδικεί."Ποιός φταίει, σαν η καταπίεση παραμένει; Εμείς."
"Ποιος θα φταίει σαν η καταπίεση συντριβεί; Εμείς πάλι"

Το ζήτημα είναι ποιο δρόμο επιλέγουμε, η καθεμία από μας κι όλες μαζί συλλογικά.
υγ. αφορμή για το γραπτό υπήρξαν συζητήσεις τον τελευταίο καιρό και μία ταινία:
Μια ζωή ταλαιπωρία, 1984 Δραματική κωμωδία/ Πέδρο Αλμοδόβαρ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου